‘Hé John, waar gaat dit over?’

Toen Donald Trump in november 2017 een tussenstop maakte in Hawaii tijdens zijn eerste reis naar Azië als president van de Verenigde Staten, regelden zijn medewerkers een bezoek aan Pearl Harbor. Samen met zijn vrouw Melania en de toenmalige stafchef van het Witte Huis, John Kelly, bezocht Trump de nationale gedenkplaats USS Arizona, waar de meer dan 2.300 Amerikaanse militairen worden herdacht die omkwamen bij de Japanse verrassingsaanval op de marinebasis bij Honolulu. Als gevolg van die aanval op 7 december 1941 raakten de VS betrokken bij de Tweede Wereldoorlog.

Trumps verre voorganger Franklin Roosevelt bestempelde die dag als ‘een datum die zal voortleven in schande’, en sindsdien hebben de meeste presidenten een plechtig bezoek gebracht aan de rampplek. Maar Trump leek het weinig te zeggen. ‘Hé John, waar gaat dit over?’, vroeg hij aan Kelly. ‘Waar is dit een rondleiding van?’ Kelly, een voormalige generaal van de Amerikaanse mariniers, was verbouwereerd. Hij legde het historische belang van Pearl Harbor uit aan de president. Volgens een voormalige vooraanstaande adviseur was Trump ‘soms gevaarlijk ongeïnformeerd’.

Het incident wordt beschreven in Een heel stabiel genie. Hoe Donald Trump Amerika op de proef stelt, van de Amerikaanse auteurs Philip Rucker en Carol Leonnig. Het werk van de twee journalisten van The Washington Post, dat deze week verscheen, is een chronologisch relaas van de eerste tweeënhalf jaar van het presidentschap van Trump, van zijn verkiezingszege in november 2016 tot kort na de publicatie van het onderzoeksrapport van de speciale aanklager inzake de Rusland-affaire, Robert Mueller, dit voorjaar. De titel is een verwijzing naar een omschrijving van de president door hemzelf op Twitter. Link

Scroll to Top